Recept Vrijheidsmaaltijdsoep

Bevrijdingsdag vieren we in het hele land met de Vrijheidsmaaltijd. Chef Yvette van Boven bedacht deze Vrijheidsmaaltijdsoep speciaal voor 5 mei 2021. Maak een portie voor je familie, vrienden en/of buren. Geniet van de soep tijdens een goed gesprek over vrijheid en deel het met #vrijheidsmaaltijd. Zo zijn we toch een beetje samen. #vrijheidsmaaltijd

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN
60 ml (of 4 eetlepels)
olijfolie 150 gram
(ongeveer 1 stuk) prei, in ringen
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1 eetlepel kerriepoeder
300 gram bloemkoolrijst
200 gram vastkokende aardappel, geschild en in blokjes
1 blik (400 ml) kokosmelk
750 ml groentebouillon
150 gram doperwten
300 gram bladspinazie
150 gram kleine broccoliroosjes
3 bosuien fijngesneden in ringetjes
(Zee)zout
Versgemalen zwarte peper

TIP
De soep is extra lekker met toppings! Bekijk de suggesties op de volgende pagina. (Of: Bekijk de suggesties op www.vrijheidsmaaltijd.nl)

BEREIDINGSWIJZE
1. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.

  1. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.

    3. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is.

  2. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Is hij naar uw smaak juist te dik, giet er dan nog een plensje water bij
  3. Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.

TIP
Maak de soep af met één topping uit elke categorie, dan is hij extra lekker! Geef je kom een eigen draai mee en laat het anderen proeven. Proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!

Krokant
Croutons – Van een oude boterham, gescheurd pitabrood, oud stok- of roggebrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en komijnzaadjes.
Zaden of pitten – Even verhitten in een hete droge koekenpan, bijvoorbeeld hele boekweit, zonnebloem, pijnboom- of pompoenpitten of pinda’s.
Noten – Denk aan cashewnoten of amandelen krokant (in roomboter of olijfolie) gebakken, evt. met specerijen en/of knoflook.
Pappadums of Nacho’s – Verkruimeld.
Indische gebakken uitjes – Zo uit de pot.

Frissig
Verse tuinkruiden – Fijngehakt (denk bij kerriesoep vooral aan peterselie, koriander, bieslook en lavas).
(Rode) Ui – Gesnipperd en even in de azijn gelegd.
Tuinkers of kiemgroenten.
Bleekselderij of andere knapperige rauwe groenten, in heel kleine blokjes.
Appel of peer – In fijne blokjes.
Jalapeño – Vers of ingemaakt (uit een potje) en fijngehakt.

Romig
Slagroom – Scheutje.
Crème fraîche – Dikke lik: even losgeroerd.
Kwark of yoghurt – Losgeroerd.
Cashewroom -vegan room- zoooo lekker – Week 200 gram cashewnoten 1 uur in een kom koud water. Giet ze af en maal ze met ongeveer 200 ml schoon water in de blender tot een dikke room. Breng op smaak met een kneep citroen en een snuf zeezout. Bewaar in de koelkast en gebruik zoals u zure room zou gebruiken.
Kokosmelk – Scheutje.
Kaas – Bijvoorbeeld oude kaas, cheddar of parmezaan: geraspt.
Olijfolie of een pesto – Van bijvoorbeeld gladgedraaide koriander, pinda’s of amandelen, geraspt kokos en olijfolie.
Avocado – In blokjes.
Ei – Hardgekookt en verkruimeld met een vork of gepocheerd.